top of page

Peter Vuust

Tættere på fotokunstens hellige gral


Billedskaberne i Fotografisk Salon fik tirsdag d. 26. feb. et indblik i den nyeste forskning om den menneskelige hjerne af musikprofessor, hjerneforsker og jazzmusiker Peter Vuust, Århus.

Endnu en aften blev vi ramt af et vindpust med duften fra fotografiets hemmelige gral. Men der gik et par dage og nogle samtaler med andre gæster før hemmelighederne dukkede helt op til overfladen.

Gunner startede med et oplæg om noget af den viden, unge fotografer bliver præsenteret for i Viborg. Herefter viste en veloplagt Peter Vuust os, hvilke knapper vi kan trykke på for at gøre fotografiets optagelser til emotionelle oplevelser for læserne.

Peter Vuust’s speciale inden for menneskelig kommunikation er musikken. Alligevel var parallellerne til fotografens billedverden tydelig. Men det er jo også den samme hjerne, der skal behandle input’ene – omend det foregår i lidt forskellige centre. Både musikerens og fotografens kunst er at kunne ramme ind i det spændingsfelt, der ligger i området mellem de forventede og forståelige indtryk i den ene ende af oplevelsesskalaen og det farlige, provokerende og angstskabende i den anden ende. Undervejs bevæger man sig rundt i et felt fyldt af genkendelige elementer, (Forventningsfeltet), hvorefter det drejer sig om at bryde forventningerne (Expectation Error). Dette møde med genkendelige elementer og ukendte faremomenter udløser det dopamin-kick i hjernen, vi leder efter i både fotografi og musik.

Efter en aften som denne sidder man tilbage med en fornemmelse af, at den meget omtalte vækst i samfundet for vores vedkommende ikke udspringer af økonomien, men af fotografernes skabende hjerner, når deres billeder formår at rammer i hjertekulen.


Oversigt
bottom of page